• Paddock14

Maximale score voor Stan van Oord tijdens hete Spa Euroraces

Woudrichem, 24 juni 2019. Met de poleposition en overwinning in beide wedstrijden van de Spa Euroraces in de Supercar Challenge had het weekend voor Stan van Oord niet beter gekund. Doordat bovendien zijn directe concurrenten in de divisie Supersport 1 een uitvalbeurt lieten noteren heeft de regerend kampioen nu een comfortabele voorsprong van 32 punten in het klassement.Spa-Francorchamps is natuurlijk een fantastisch circuit, om hier dan een clean sweep zoals ze dat noemen, te rijden maakt het natuurlijk een topweekend', zegt een blije Van Oord.

Al in de vrije trainingen op vrijdag merkte Stan van Oord dat zowel hijzelf als de SEAT Leon TCR het op de beroemde baan in de Ardennen prima naar de zin hebben. "De auto voelde ook op gebruikte banden direct erg goed aan en ik kon heerlijk mijn ronden rijden." De kwalificatie op zaterdagochtend bevestigde het goede gevoel, want Van Oord reed al in zijn tweede en derde ronde een tijd die door de concurrentie niet te verbeteren bleek.


Zoals gebruikelijk nam zijn teamgenoot Dennis de Borst de start van de race voor zijn rekening. Afgesproken was dat De Borst niet het uiterste van de banden zou vergen en dat deed hij uitstekend. Na de pitstop nam Van Oord het stuur over en hij stuurde de SEAT met een voorsprong van zeven seconden op de nummer twee de baan weer op. "Het was voor mij zaak om de voorsprong goed te managen en goed te letten op de track limits om straffen te voorkomen. Op zich is het natuurlijk wel jammer om geen strijd te kunnen leveren met de rijders uit je eigen klasse, want ik ben helemaal niemand tegen gekomen. We hebben in de auto geen drinksysteem en omdat je geen directe strijd hebt ga je daar in deze hitte wel aan denken. Maar ik kon me goed blijven concentreren en heb de race met een voorsprong van bijna negen seconden kunnen winnen."


De tweede race op zondag werd gereden in de vroege middag op het heetst van de dag. En dit keer werd het ook op de baan een verhitte strijd, want nadat De Borst opnieuw de SEAT in goede conditie had weten binnen te brengen kwam Van Oord nu, mede door de successeconden na de winst in race 1, als vierde de baan op. Hij wist de aansluiting te vinden bij de voor hem rijdende auto's van Oscar Graper en Marcel van de Maat, maar er voorbij gaan bleek niet eenvoudig. Een leuk en fair gevecht ontstond en resulteerde voor Van Oord in wat hij noemt de beste inhaalactie die hij ooit gedaan heeft. "Voor het ingaan van de beroemde bocht Eau Rouge positioneerde ik me goed om voldoende snelheid te houden. Op de Camel Straight, het lange rechte stuk na Eau Rouge, reden de twee rijders voor me naast elkaar. Ik had meer snelheid en vond een gaatje in het midden en wist hen voor de volgende bocht allebei in één manoeuvre in te halen. Dat was echt kicken", lacht Van Oord.


Op de tweede plaats achter de BMW van equipe Van de Berg herhaalde Van Oord zijn tactiek een ronde later en ook nu was hij succesvol, hij pakte de eerste plaats in de Supersport 1 over. In de resterende ronden consolideerde de raceleider zijn positie en kwam met een voorsprong van bijna vijf seconden opnieuw als winnaar over de finish.


"Wat een heerlijk weekend", is Van Oord terecht blij. "Ik heb deze race niet eens gedacht aan drinken, zo geconcentreerd was ik met de race bezig. Zulke gevechten zijn natuurlijk voor een rijder het mooiste dat er is. En dan op zo'n circuit als Spa-Francorchamps met die prachtige lange bochten op hoge snelheid. Echt een topweekend!", besluit Stan van Oord tevreden.


Kalender Supercar Challenge 2019

12 - 14 juli - Blancpain World Cup - Circuit Zandvoort

16 - 18 augustus - Gamma Racing Day - TT Circuit Assen

4 - 5 oktober - Les 500 Tours Des Spa - Spa-Francorchamps (B)

18 - 20 oktober - Finale Races - TT Circuit AssenWebsite - www.stanvanoord.nlFacebook - www.facebook.com/stanvanoordracing

Vimeo - vimeo.com/stanvanoordracing

3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven